<data:blog.title/>

<data:blog.pageName/>-<data:blog.title/>









31 Ekim 2015 Cumartesi

TÜBİTAK, Canlı Bomba Teşhis Sistemi Geliştiriyor


''Canlı bomba'' haberlerini sık sık duymaya başladığımız şu günlerde TÜBİTAK'tan önemli bir hamle geldi.

Son dönemlerde güvenlik açığının olmadığı(!) ülkemizin dört bir yanında canlı bomba alarmları verilmiş durumda ve insanlar artık sokağa çıkıp, kalabalığa karışmaktan açıkcası çekiniyorlar. Ancak benzer durum sadece ülkemizde yaşanmıyor.

Başta Avrupa ülkeleri olmak üzere pek çok ülke, bu tarz güvenlik problemlerine karşı önlemler almakta. Bu önlemlerden en dikkat çekeni 2002 yılında NATOtarafından başlatılan STANDEX projesiydi. Canlı bomba teşhis sistemi olan STANDEX'in bir benzeri ise şimdi TÜBİTAK öncülüğünde ülkemizde geliştirilmekte. 


2002 yılında Fransa, Hollanda, İtalya, Rusya ve Almanya'nın ortaklığında yürütülen projeye daha sonrasında İngiltere ve Amerika'nın yanında Türkiye de dahil olmuştu.

Sisteminin ana hedefi, özellikle insan sayısının fazla olduğu, kalabalık ortamlarda canlı bombaları teşhis etmek. Metro ya da alışveriş merkezlerinde bulunan X-Ray ve metal dedektörleri, bazen bu tarz eylemler için gerekli önlemin alınmasında yeterli olmuyor. Ancak STANDEX tarzı sistemler, olaya daha önceden müdahil olarak erken önlem alma konusunda ciddi bir iş başarıyor. Zaten projenin amacı da tespitin güvenli mesafade yapılmasını sağlamak. Böylelikle müdahale edildiği zaman da olay güvenli mesafede gerçekleşecek.


STANDEX 2010 yılında Paris metrosunda 3 bini aşkın kişi üzerinde denenmiş ve son derece başarılı olmuştu. Bahsettiğimiz benzer proje aslında yeni birşey değil. TÜBİTAK, 2011 yılından beri bu proje üzerinde çalışmakta ve bu yılın sonuna doğru ilk prototip denenmek için hazır olacak.

kaynak: webtekno


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Powered By Blogger

Bu Blogda Ara

Popüler Yayınlar