<data:blog.title/>

<data:blog.pageName/>-<data:blog.title/>









30 Ekim 2015 Cuma

Yandığımızın Resmi: Ozon Tabakasındaki Delik İyice Genişledi!


Dünya Meteoroloji Örgütü’nden yapılan açıklamalara göre Dünya’yı zararlı ışınlardan koruya ozon tabakasındaki deliğin Antarktika üzerinde rekor seviyede genişleyerek 28,2 milyon kilometrekareye ulaştığı belirtildi.



Ekolojik dengeyi sağlayan en önemli unsurlardan olan ozon tabakası, zararlı ışınlara karşı Dünya için koruyucu kalkan görevi gören bir katman. Bu katmanın uğradığı her deformasyon, sağlığımızı direkt olarak etkileyecek tehlikenin oluşması anlamına geliyor. Gelen son bilgiler, doğaya karşı duyarlı olan herkesin canını sıkacak cinsten.

Dünya Meteoroloji Örgütü, ozon tabakasının Antarktikaüzerinde 28,2 milyon kilometrekareye kadar genişlediğini duyurdu. Yıldan yıla değişkenlik gösteren genişliğin, bu yıl stratosferdeki beklenmedik soğuk hava koşulları nedeniyle rekor seviye ulaştığı belirtildi. Her ne kadar daha önceki yıllarda genişlik biraz daralmış olsa da bu yıl maalesef rekor seviyeye ulaşmış durumda.



Dünya Meteoroloji Örgütü'nde görevli bilim insanı Geir Braathen ise ozon tabakasındaki genişliğin doğa ve insanlık için hala büyük tehlike oluşturduğunu belirterek çok dikkatli olunması gerektiğini söyledi.

Bu konuyla ilgili en somut çözüm Birleşmiş Milletler Çevre Programı'yla gelmişti. Ozon miktarını azaltan madde kullanımının kaldırılmasını amaçlayan 1987 tarihli Montreal Protokolü’ne uyulması halinde 2030 yılına kadar 2 milyon insanın cilt kanserine yakalanması önlenecek ve yeryüzünde oluşması muhtemel riskler azaltılacak. 

kaynak: webtekno

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Powered By Blogger

Bu Blogda Ara

Popüler Yayınlar