<data:blog.title/>

<data:blog.pageName/>-<data:blog.title/>









17 Ekim 2015 Cumartesi

Türksat 4B Uydusu Fırlatıldı, İlk Sinyal Geldi!

Merakla beklenen fırlatma gerçekleşti ve Türkiye yeni haberleşme uydusuna kavuştu.


Kısa bir süre önce Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Feridun Bilgin tarafından 16 Ekim gecesi saat23.40'da, Kazakistan'daki Baykonur Fırlatma Üssü'nden fırlatılacağı açıklanan Türksat 4B'nin fırlatma işlemi gerçekleşti.

Yapımında Türk teknik elemanlarının da yer aldığı ve ülke olarak kullandığımız 7. habeleşme uydusu olacak olan Türksat 4B, fırlatıldıktan 9 saat sonra fırlatıcı roketin son kademesinden ayrılarak Dünya yörüngesinde dönmeye başladı ve beklenen ilk sinyali de gönderdi. 


Ku-band ve ka-band aktarıcılara sahip uydu, kapasiteyi arttırmakla kalmayacak, internet erişimi için de kullanılabilir bir platform haline gelecek, böylelikle internet kullanımı da yaygınlaşacak. Bakan Bilgin'in dediğine göre ka band ile uydudan internet sağlayacak olan Türksat 4B, veri haberleşme kapasitesinde 3Gbps'lik bir artış sağlayacak.

50 derece doğu yörüngesinde bulunacak olan uydu, bu özelliği ile de daha önceden 42 derece doğu yörüngesindeki uyduları kullanan Türkiye için bir ilk olmakta.

İlk sinyalini başarılı bir şekilde gönderen Türksat 4B, artık gerekli performans testlerine tabi tutulacak. Yaklaşık olarak 2 ay sürmesi beklenen testler Türkiye, Afrika, Avustralya, Japonya, İtalya ve Kanada'daki uydu istasyonları kullanılarak gerçekleştirilecek. Testlerin ardından, 30 yıldan fazla manevra ömrü olan Türksat 4B kullanıma hazır olacak. Uydu Türkiye'nin yanı sıra Avrupa, Afrika, Orta Doğu ve Asya ülkelerini de kapsayacak.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Powered By Blogger

Bu Blogda Ara

Popüler Yayınlar