<data:blog.title/>

<data:blog.pageName/>-<data:blog.title/>









24 Haziran 2015 Çarşamba

Facebook Artık Yüzünüz Görünmese Bile Sizi Tanıyabilecek

Facebook bugün yaptığı duyuru ile sistemindeki yüz tanıma sistemini geliştirdiğini ve artık sizin belli başlı görünüş detaylarınız ile tanıyabileceğini duyurdu
Bildiğiniz gibi birçok insanın kendine has bir giyim ve makyaj, saç-sakal gibi tarzları vardır. İlk aklıma gelen örnek ise Cem Yılmaz'ın sürekli siyah giymesi oldu. Adamı tanıdığımızdan beri giydiği tek şey neredeyse siyah bir tişört gibi. Örneğin ben de yaz kış demeden kot pantolon giymeyi severim. Saçım uzun olduğu için de toplar ve gözüm bozuk olduğu için ise mat mavi bir gözlük takarım.

Bu tarz detaylar ile bir kişi uzakta ve yüzü gözükmez bir konumda olsa bile giyiminden kuşamından, ya da yukarıda bahsettiğim gibi detaylardan kim olduğunu anlayabilirsiniz. Özellikle sık bir görüştüğünüz biri ise bu süre "Acaba o mu lan?" diye sormadan "Aha Ahmet la" diye bir tepkiye dönüşür.
İşte bu beynimizin yaptığı kimlik analizi ve yakıştırmaları artık Facebook da fotoğraflar üzerinden yapabilecek. Yani Facebook'a eklediğiniz fotoğraflardan yüz tipinizi anlayabilen sistem artık yüzünüz gözükmese bile saç stilinizden, sakalınızın şeklinden, gözlüğünüzden hatta sürekli giymeyi sevdiğiniz bir kıyafet sayesinde eşleştirmeler yaparak kim olduğunuzu bilerek sizi tanıyabilecek.

Flickr ve Facebook üzerindeki 40.000'i herkese açık olan fotoğraflar üzerinde yapılan çalışma ile geliştirilen bu sistem %83 başarı yakalayabiliyor. Bu ekibin başındaki Yann LeCun ise örnek olarak "Mesela Mark Zuckerberg, adam hep gri tişört giyiyor, bu sebeple kolayca anlayabilirsiniz" demiş. Yani yukarıdaki örneğimizi destekler nitelikte biraz da patronunu tiye alarak olayı bize anlatmış.
Sonuç olarak "Aaa yüzüm görünmemiş" dediğiniz ve arkadaşlarınızın Facebook'ta paylaştığı fotoğraflarda dahi Facebook sizi tanıyarak etiketleme yapabilecek.

Son olarak yeri gelmişken hatırlatalım, eğer isterseniz Facebook'taki gizlilik ayarından bu sizi tanıma sistemini de kapatabilirsiniz. Eğer bu sistemden rahatsız olıuyorsanız aklınızda bulunsun diyelim.

Kaynak:http://www.webtekno.com/


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Powered By Blogger

Bu Blogda Ara

Popüler Yayınlar