<data:blog.title/>

<data:blog.pageName/>-<data:blog.title/>









10 Haziran 2015 Çarşamba

Bartın Üniversitesi’nde, Parmak İziyle Cinsiyet Tespit Eden Sistem Geliştirildi

Bartın Üniversitesi’nde Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Araştırma Görevlisi olan Eyüp Burak Ceyhan’ın yaptığı yazılı açıklamada, ‘parmak izinden cinsiyet tanıma sistemi’ üzerinde yürüttüğü yüksek lisans tez çalışmasının sonuçlandığını belirtti.
Dünyada ilk kez parmak iziyle kişinin cinsiyetinin belirlendiği bu çalışmanın çok yoğun bir emeğin sonucunda elde edildiğini söyleyen Ceyhan, “Özellikle suçlu tespitinde çok büyük yarar elde edilecek sistemin çeşitli deneylerle güvenilirliğini kanıtladık. Dünyada ilk olan sistem özellikle emniyet, jandarma ve Milli İstihbarat Teşkilatının kriminal birimleri için büyük bir öneme sahip” dedi.

Bu sistem, hiçbir bilgiye sahip olunmayan kişinin sadece parmak izi sayesinde cinsiyetinin belirlendiğini belirten Ceyhan, “Alınan parmak izindeki belirli kesit kırpıldıktan sonra sistem o kesit içinde yer alan çeşitli veriler aracılığıyla parmak izinin kadın ya da erkeğe ait olduğunu tahmin ediyor. 750 kişinin parmak izi kullanılarak test edilen çalışmamızda yüzde 90'ın üzerinde başarılı sonuç elde ettik” diyerek çalışmasının ne kadar başarılı sonuçlar elde ettiğinden bahsetti.


Türk Patent Enstitüsü’nden sistemin patentini aldıklarını belirten Ceyhan, uluslararası patenti için yaptıkları başvurunun da yakın bir zamanda sonuçlanmasını beklediklerini belirtti.

kaynak : www.webtekno.com


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Powered By Blogger

Bu Blogda Ara

Popüler Yayınlar