<data:blog.title/>

<data:blog.pageName/>-<data:blog.title/>









19 Mart 2012 Pazartesi

Einstein’a yavaş diyen utansın


“Einstein yanıldı, nötrinolar ışık hızını geçiyor” iddiası, yeni bir deneyle yalanlandı. IKARUS adı verilen deneye göre nötrino parçacıklarıyla ışık hızı birbirine eşit.
Geçen yıl Eylül ayında, Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi’nde (CERN) yapılan OPERA adlı deneyde, elektrik yükü olmayan ve maddelerin içinden neredeyse etkileşimsiz geçebilen nötrino adlı temel parçacıklar, CERN’in İsviçre-Fransa sınırındaki yeraltı tesisinden, İtalya’da bulunan, 730 kilometre mesafedeki Gran Sasso yeraltı laboratuvarına gönderilmişti. Bu deneyde araştırmacılar, nötrinoların, söz konusu mesafeyi, ışığa göre 60 nano saniye (1 saniyenin 60 milyarda biri) daha hızlı aldığını tespit etmiş, bu nedenle de nötrinoların ışıktan hızlı olduğunu ileri sürmüşlerdi.

Hızları eşitmiş

Yunan mitoloji karakteri İkarus’un adına gönderme yapan CERN’deki yeni deney IKARUS, bu ilk deneyde bir hata tespit edilmesini sağladı. IKARUS, elde ettikleri bu yeni sonucun artık kesin bir bulgu olarak kabul edilebileceğini, buna göre nötrino parçacıklarıyla ışık hızının birbirine eşit olduğunu saptadıklarını ifade etti. Bu yeni deneyde, Alman fizikçi Albert Einstein tarafından bulunan ve modern fiziğin temel kurallarından biri olarak kabul edilen “hiçbir şey ışıktan hızlı hareket edemez” prensibinin tartışılmasının gereksiz olduğu sonucuna varıldı.

CERN Sözcüsü James Gillies, geçen ay GPS sistemindeki bir kablo arızası nedeniyle ışık hızının geçildiğini sandıklarını söylemişti. CERN laboratuvarı, aynı alanda son ve belirleyici deneyini mayıs ayında yapacağını duyurdu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Powered By Blogger

Bu Blogda Ara

Popüler Yayınlar