<data:blog.title/>

<data:blog.pageName/>-<data:blog.title/>









30 Kasım 2011 Çarşamba

Lil wayne feat bruno mars MiRoR

:d

Microsoft Android ve iOS kullanıcıları için web üzerinde Windows Phone 7 deneyimi sunuyor

Mobil işletim sistemi Windows Phone için şimdiye kadar hiç bir masraftan kaçınmayan ve büyük ortaklıklar yapan Microsoft tanıtım konusunda ilginç bir girişime imza attı.

Android ve iOS kullanıcıları, cihazlarının internet tarayıcısından http://aka.ms/wpdemo adresine ulaştıklarında doğrudan bir Windows Phone 7 emülatörüne yönlendiriliyor. Emülatör Windows Phone 7 deneyimini mobil platform kullanıcılarına da yaşatmayı hedefliyor. Windows Phone 7 tecrübesi ve uygulamaların sunduğu avantajlar emülatörde aynen yansıtılmaya çalışılmış.

Tarayıcının dikey pozisyonda kullanılması tavsiye ediliyor diğer türlü çözünürlük bozuluyor. Kullanılan telefon modeline göre de font ve görsellerde değişimler yaşanabiliyor...

Microsoft özellikle kullandığı işletim sisteminden vazgeçmek istemeyen ancak Windows Phone işletim sistemine de bir göz atmak isteyen tüketicileri hedefliyor.

29 Kasım 2011 Salı

Intel tarafından Nisan ayında piyasaya sürülmesi beklenen Ivy Bridge kod adlı 22nm işlemciler için ilk test sonuçları yayınlandı. Intel'in hacimli üretimine kısa bir süre önce başladığı Ivy Bridge işlemci ailesi, Sandy Bridge mimarisinin güncellenmiş versiyonu üzerinde şekilleniyor ve başta 22nm fabrikasyon süreci olmak üzere 3D transistör teknolojisi gibi enerji verimliliğine yönelik önemli güncellemeleri bünyesinde barındırıyor.
Intel'in tik-tak programı çerçevesinde üretim teknolojisinin ön plana çıktığı Ivy Bridge işlemci ailesinde, mikroişlemci bazında minör güncellemeler yapılırken, performans anlamında fark yaratacak en büyük detayın HD4000 olarak isimlendirilmesi beklenen yeni nesil entegre grafik birimi olacağını söyleyebiliriz. Tabi diğer taraftan PCIe 3.0 teknolojisi gibi önemli güncellemeler de Ivy Bridge işlemci ailesinin öne çıkan detayları arasında yer alıyor..
Testi gerçekleştirilen mühendislik örneği aşamasındaki Ivy Bridge işlemci kimi kaynaklara göre B1 kimilerine göreyse de B3 revizyon olarak tanımlanıyor. Dört çekirdekli yapıda olan ve 2GHz baz çalışma frekansını, Turbo Boost teknolojisiyle 2.4GHz'e kadar çıkartabildiği belirtilen örnek işlemcinin ısıl tasarım gücü ise 65 Watt. Tabi 32nm üretim teknolojisiyle hazırlanan ve 2.3GHz'de çalışan 45 Watt TDP'li Sandy Bridge işlemciler olduğunu dikkate alırsak eğer, Intel'in 22nm için daha düşük TDP değerine sahip işlemciler sunacağını da söyleyebiliriz.
Çift kanal bellek kontrolcüsüne sahip olan 22nm Ivy Bridge işlemci örneğinin testlerinde 2134MHz'de ve 6-9-6-24 erişim süreleriyle çalışan DDR3 bellek kullanılmış. Performans değerlendirmesine geçmeden önce test edilen işlemcinin mühendislik örneği bir ürün olduğunu ve final üretim versiyonların daha yüksek performans sunma ihtimaline sahip olduğunu da not düşelim. IPC geliştirmeleri sayesinde aynı saat hızında Sandy Bridge tabanlı işlemcilerden hızlı olması beklenen Ivy Bridge jenerasyonu için ilginç bir kıyaslama da yapıldı ve örnek işlemcinin sonuçları, Intel'in şu an hızlı işlemcisi olan Core i7-3960X Extreme Edition ile farklı koşullarda kıyaslanarak yeni işlemcilerin neler vaad ettiği masaya yatırılmış. Yapılan testlerde Core i7-3960X'in 2GHz'de çalıştırıldığını ve bir testte izlek sayısının 12'den 8'e düşürüldüğünü de not düşelim.
Elde edilen sonuçlara göre tek izlek odaklı bir performans değerlendirme uygulaması olan SuperPi'de, benzer saat hızlarında çalışan Ivy Bridge mühendislik örneği ve Core i7-3960X çok yakın sonuçlara imza atarken, Fritzz Chess testinde ise 8 izlek aktif olarak çalıştırılan Core i7-3960X Extreme Edition, 4 izlek destekli Ivy Bridge'den %20 civarında daha hızlı.
Çoklu izlek desteğini sınayan Cinebench uygulamasında ise işin rengi değişiyor ve 2GHz'de çalıştırılan 12 izlekli Core i7-3960X Extreme Edition 5.68 puan skor alırken, Ivy Bridge örneği ise 3.30 puan almış. Bu noktada ek bir not olarak 2GHz'de çalışan 6 çekirdekli Core i7-3960X Extreme Edition, Cinebench skoruyla AMD'nin 8 çekirdekli FX-8150'ye (3.6GHz/4.2GHz) yakın sonuçlar elde etmeyi başarıyor. Şu an için çok fazla skor bulunmuyor ancak ortaya çıkan veriler, Ivy Bridge jenerasyonu için merak arttırıyor zira 22nm üretim teknolojisiyle yeni işlemcilerin aynı zamanda daha yüksek hız aşırtma başarımı sunacağı da düşünülüyor....

28 Kasım 2011 Pazartesi

Samsung 2011 tahminlerini geçeceğine inanıyor



Akıllı telefon ve tabletlere olan ilgi sürekli artıyor ve üretici firmalar da hedef yükseltmeye başlıyor. Güney Koreli elektronik devi Samsung, 2011 yılı tamamında Android ve Windows Phone cihazları için belirlediği şirket içi hedefleri aşmak üzere olduğuna inanıyor.

Reuters'in raporuna göre Samsung geride kalan dönemde 30 milyon Galaxy S ve S II modelinin satışını gerçekleştirdi. Başarılı satışlar tarihte ilk kez Samsung'un Nokia'yı geçerek 1 numaralı akıllı telefon üreticisi konumuna yükselmesini sağladı.

Açıklama bir basın toplantısı sırasında Samsung yöneticilerinden birisi tarafından yapıldı. Yönetici geçmiş planlarındaki satış rakamlarının geride bırakılacağını umut ettiklerini belirtti. Aynı günlerde HTC de 2011 4. çeyrek için satış tahminlerini geriye çekmişti.

Samsung sadece Güney Kore'de Galaxy Note ve Galaxy Nexus cihazlarının 2 milyon rakamını geçmesini bekliyor. Şimdilik firma kesin satış rakamları vermiyor.

Apple tarafından açılan patent davalarında ürünlerinin tasarımı ve pazarlaması konusunda mücadele etmesine rağmen Samsung, çift çekirdekli ve AMOLED ekranlı modellerine olan yoğun talep nedeniyle moral buluyor.

Google ile uzun süredir ortaklık yapan Samsung son iki yıldır akıllı telefon pazarında yükselen bir trend yakaladı. 2010 yılında da Galaxy Tab ve Galaxy S modelleriyle 10 milyondan fazla satış yapan Samsung, iOS cihazlarının en büyük rakibi oldu...

27 Kasım 2011 Pazar

Darpa duvarları arkasını görebilecek biometrik sensör geliştiriliyor.

Askeri ve operasyonel müdahalelerde duvarların veya barikatların arkasını görebilmek planlanacak hareketler açısından büyük önem taşıyor. ABD askeri savunma ajansı DARPA duvarların arkasını görebilecek yeni bir biometrik sensör üzerinde çalışıyor.

Programın adı "Biometrics-at-a-distance" olarak belirlenmiş. Program DARPA'nın önceki iki projesini bünyesine birleştiriyor. Duvarların arkasını görebilen Radar Scope ve duvarların gerisindeki insanların kalp atışları tespit edilebilen LifeReader.

Termal kameralarla duvarların arkasındaki canlıların vücut ısılarından tespit edebilmek mümkün ancak DARPA çok daha ilerisine ulaşmak niyetinde. En az 10 metre gerisini görebilmek istiyor. Kalbin elektriksel aktivitelerini takip ederek duvar gerisindeki kişinin bedensel özelliklerini tespit edebilmek de mümkün.

Bu teknoloji bir odada 10 kişiye kadar tespit yapabiliyor.DARPA özellikle operason ve kurtarma girişimleri esnasında can kaybını en aza indirme ve masum hedeflere zarar vermeme amacını  güdülüyor.

26 Kasım 2011 Cumartesi

Motorola Droid 4'ün özellikleri...

Amerika'da 8 Aralık'ta satışa sunulması beklenen Motorola Droid 4'in resmi özellikleri gün ışığına çıktı. Kızak klavyeye sahip Droid ailesinin yeni nesil üyesi olan Droid 4, 4-inç büyüklüğünde ve 540x960 piksel çözünürlüğünde Super AMOLED advanced ekrana sahip. 1.2Ghz hızında çift çekirdekli işlemciden güç alan telefona, 1GB LP DDR2 bellek, 16GB depolama kapasitesi ve 1785mAh kapsiteli pil eşlik ediyor.

LED flash destekli 8MP kamerası ile HD video kaydı da yapabilen telefon, microSD kart slotu üzerinde daha yüksek depolama kapasitelerine de ulaşabiliyor. Kablosuz iletişim için 802.11n WİFİ, Bluetooth ve DLNA ile donatılan Droid 4'ün diğer özellikleri arasında A-GPS, GPS, GLONASS ve dijital pusula gibi detaylar yer veriliyor.

Android Gingerbread işletim sistemiyle çıkması ve zaman içerisinde Android Ice Cream Sandwich güncellemesi alması beklenen Motorola Droid 4'ün diğer özellikleri arasında HDMI ve USB 2.0 portları, ön kamera, CDMA/LTE ile GSM/HSDPA desteği, 5 sıra arka aydınlatmalı QWERTY klavye, microSIM kart slotu ve kapasitif butonlar göze çarpıyor. Motorola Droid 4'ün Amerikada dışında satışa ne zaman sunulacağı şu an için bilinmiyor..     

25 Kasım 2011 Cuma

Cisco ve Telia Dünyanın En hızlı İnternet Bağlantısını İsveç'te kuruyor.

İlk yıllarında kilobit hesabıyla tanımlanan internet hızları şu anda gigabit seviyelerine çıkmış durumda.Evlerimizde kullandığımız internet haricinde altyapı firmaları internet bağlantısında hız rekoru kırmak için çalışıyor.

İsveç'de başlayan dünyanın en büyük yerel ağ LAN partisinin yapıldığı dijital festival DreamHack kapsamında Cisco ve Telia firamlar firmaları 120 Gbps hız rekorunu kırmaya çalışacak.Stockholm'den festivalin yapıldığı Jönköping şehrine kadar 300 km uzunluğunda döşenen altyapı sayesinde teorik olarak 750 000 kişi bir filmi sadece .047 saniyede indirebilecek.

İsviçre hali hazırda 40Gbps seviyesine kadar internet kullanabilyor.DreamHack festivali bu yıl 20.000 kişiyi ağırlıyor.Yani pratikte sadece 20 000 kişi rekor hızdan faydalanabilecek.

Yaz döneminden beri 50 kişilik bir ekiple süren çalışmalarda Telia fiber kablolama, Cisco ise donanım tarafını üstlendi.Harcanan toplam miktar ise 40 Milyon Avro. Altyapı ile aynı anda 1.3 milyar videolu görüşme yapabiliyor.

Perşembe gününde itibaren denemeler başladı ve Pazar gününe kadar devam edecek. Geçtiğimiz yıl festivalde 20Gbps ile o döneminde rekoru kırmıştı.... .

24 Kasım 2011 Perşembe

Cıcs vE Rısc

İşlemciler komut setlerine göre CISC ve RISC olmak üzere ikiye ayrılır.

CISC: Kompleks komutlara, yani bir seferde birden fazla işlemi yerine getirebilen komutlara sahip işlemci mimarisidir.

RISC: Her seferinde tek bir işlem gerçekleştirebilen basit ve hızlı komutlara sahip işlemci mimarisidir.

         Normalde bilgisayarımızda veya başka kompleks ürünlerde sadece bir tane işlemcinin olduğunu düşünürüz oysaki detaylıca inceleyerek olursak diğer ünitelerin de (ekran kartı, TV kartı, ses kartı gibi) merkezi işlem birimine sahip oldğunu görürüz.
        Bilgisayarda tüm programlar sabit diskte (hard disk) tutulur. İşlemci her saniyede milyonlarca, hatta milyarlarca komutu işleyebilecek kapasiteye sahiptir.



1 hertz (Hz)=saniyede 1 çevrim

1 megahertz (MHz)=saniyede 1.000.000 çevrim

1 gigahertz(GHz)=saniyede 1.000.000.000 çevrim.

Sabit diks, işlemcinin komut işleme hızına ulaşamaz. Bu sorunu ortadan kaldırmak için programlar sabit diskten alınarak RAM'e (random access memory) rastgele erişimli belleğe yüklenir. RAM'den de işlemciye aktarılır.Bir program RAM'e yüklendiğinde ve işlemci kendisinden istenileni gerçekleştirdiğinde buna program (yazılımı) çalışıyor deriz..

Corsair Bellek Hızı Rekoru Kırdı ; 3467 MHZ





Corsair bugün yaptığı açıklamayla şimdiye kadar ulaşılmış en yüksek bellek hızına imza atarak dünya rekoru kırdığını duyurdu. AMD'nin Bulldozer tabanlı FX-8150 işlemcisi kullanılarak gerçekleştirilen çalışmada, anakart olarak Asus'un Crosshair V Formula modeline yer verilirken, bellek seçimi ise Corsair'in 2x 2GB Dominator GTX6 DDR3 kitinden yana oldu.
Planet rumuzlu hız aşırtma profesyoneli Jake Crimmins tarafından gerçekleştirilen çalışmada hem işlemci hem de bellek için sıvı azot kullanıldı ve sıcaklık -196 dereceye çekildi. Tek bir modülü yani çift çekirdeği aktif olarak kullanılan FX-8150 işlemcili sistemde, 1733.8MHz yani 3467MHz bellek hızına ulaşılarak rekor kırılmış oldu.
Daha önce AMD FX işlemci ve A-Data belleklerin kullanıldığı başka bir çalışmada 3311MHz'e ulaşılmış ancak o çalışma Intel P55 platformunda elde edilen rekorun gerisinde kalmıştı..

23 Kasım 2011 Çarşamba

Nvidia'dan Tegra 3'ün düşük GPU Skoruyla İlgili Açıklama Geldi




Nvidia'nın yeni nesil Tegra 3 platformunu kullanan Lenovo LePad K2'nin GLBenchmark grafik testinde iPhone 4S ve iPad 2'nin ciddi şekilde geride kalması, 4+1 çekirdekli tasarımına ve 12 çekirdekli yeni GPU'ya sahip olan Tegra 3 platformunun performansıyla ilgili yeni bir tartışma başlamıştı. Konuyla ilgili olarak Nvidia tarafındaki açıklama şirketin Polonya ofisinden geldi ve mobil performans ölçümlerinde kullanılan popüler test uygulamalarının, modern mobil oyun deneyimini yansıtan iyi örnekler olmadığı dile getirildi.
TegraZone içerisindeki oyunların, Tegra platformları üzerinde muhteşem oyun deneyimi sunduğunu belirten Nvidia, Da Vinci, Shadow Gun, Chidori Engine, Sprinkle, Bladeslinger, Riptide GP ve Glowball gibi oyunların dört çekirdekli işlemci ve 12 çekirdekli GPU'nun temel oluşturduğu Tegra 3 platformu için geliştirildiği ve platformun avantajlarından yararlandığını söylüyor. Peki Nvidia'nın bu açıklamayı yapmasına neden olan test sonucu neler söylüyordu.
"Offscreen" ayarlarda gerçekleştirilen GLBenchmark testine göre Tegra 3'lü Lenovo LePad K2, hem iPad 2 hem de iPad 2 ile kıyaslandığında daha düşük işlemci çalışma frekansına sahip iPhone 4S'den daha düşük grafik performansı sergiliyor. Bilindiği üzere iPhone 4S ve iPad 2'de, çift çekirdekli işlemci ve çift çekirdekli PowerVR SGX543MP GPU'suna sahip A5 platformu güç veriyor..

22 Kasım 2011 Salı

Artırılmış Gerçeklik - AR tabanlı lensler tavşanlar üzerinde deneniyor



Uygulamaların, oyunların veya cihazların daha fazla gerçek dünyaya benzemesi amacıyla kullanılan ve sanal objelerin gerçek dünya üzerine yansıtılmasıyla elde edilen Augmented Reality - Artırılmış Gerçeklik /AR teknolojisi her geçen yıl daha fazla gündelik hayatımıza girmeye başladı.

Washington Üniversitesi'nde Finli ve ABD'li bilim adamları deyim yerindeyse AR teknolojisini gözümüze kadar sokacaklar. Yeni bir kontak lens üzerinde çalışan bilim adamları AR bilgilerini direk göz üzerine yansıtmayı amaçlıyor.

AR verilerini görebilmek için bugün akıllı telefon, tablet gibi cihazlar kullanıyoruz. Yeni geliştirilen lenslerle AR teknolojisinin kullanımı adına yeni bir dönemin de kapısı açılmış olacak.

Yeni lenslerin testleri şu an tavşanlar üzerinde deneniyor. Ancak henüz 1 piksel çözünürlüğe sahip oduklarını belirtelim. Bilim adamları çözünürlüğü ileride artırarak mail okuma, video izleme, haberleri inceleme gibi işlemlerde kullanmayı umut ediyor.

Lenslerin çalışma prensibi ise radyo frekans vericisinden güç alarak 5mm uzunluğundaki bir anten yardımıyla verileri elde etmesi ve göze yansıtması şeklinde gerçekleşiyor.

Çalışmaların askeri alan kayması ile Terminatör benzeri görüş uygulamaları bile mümkün olabilir.

İŞLEMCİLER

İşlemciler, mikroişlemciler bilgisayara yüklennen işletim sistemini ve diğer tüm programları çalıştırıp bu programların işlemlerine yerine getirir.Bu sebeple merkezi işlem birimi (MİB) adını alırlar, İngilizce karşılığı ise 'Central Processing Unıt 'dir (CPU).

Genel bir bilgisayar dört ana birimden oluşur.bunlar sırasıyla aşağıdaki gibidir.

  1. Mekezi işlem birimi (MİB, central processing unit-CPU)
  2. Hafıza-bellek (memory)
  3. Giriş/çıkış (Input/Output-I/O) ünitesi
  4. Giriş çıkış ünitesi bağlayan çevre birimleri (fare, klavye, yazıcı, tarayıcı, monitör vb.)

21 Kasım 2011 Pazartesi

Anakart Seçimi

Her şeyden önce, alacağınız anakart, alacağınız kasanın içine sığmalıdır, bu yüzden kasayı ve anakartı, boyutları birbirine uyacak şekilde seçmelisiniz.

Anakartınızın ne tür işlemciler desteklediği de önemlidir. Farklı firmalara ait farklı işlemciler bulunmaktadır ve ürettikleri işlemciler fiziksel olarak farklı yapılara sahi olduklarından birini destekleyen bir anakartın, diğerini desteklemesi mümkün değildir. Buna ek olarak her anakart da bir işlemci üreticisinin ürettiği her işlemciyi destekleyemez, o yüzden gereksinim duyduğunuz işlemciyle çalışablecek bir anakart seçmelisiniz.

Anakart seçilirken dikkat etmeniz gerekn diğer bir etken de ne kadar RAM kullanılacağıdır. Anakartı alırken, bugün ihtiyaç duyulan RAM miktarının iki katına kadar destekleyen bir anakart seçilmesi uygun olacaktır. Bu sayede gelecekte anakartı geğiştirmeden bir RAM yükseltmesi yapılabilir.

Ekran kartı da anakart seçimini etkileyen faktörlerden biridir. Yüksek grafik kalitesine sahip programlar ya da oyunlarla kullanılmayacaksa anakartla bütünleşik bir ekran kartı yeterli olabilir. Ancak grafik kalitesi yüksek programlar için ayrı bir ekran kartı satın alınması daha uygun olcaktır. Bu durumda, seçilecek anakartın bu ekran kartını destekleyip desteklemeyeceği kontrol edilmelidir.

20 Kasım 2011 Pazar

Donanım Malzemeleri için Alınacak Önlemler

Donanım birimlerinin statik elektriğe karşı korunması için yüklü olma durumlarından yükü boşaltmaya ortadan kaldıracak şekilde muhafaza edilmeleri ya da yüklenmeye neden olmayacak şekilde montaj yapılması ve kullanılması gereklidir.

Kasaya ve çalışma alanlarının montajda iletke olmayan montaj iletken olmayan montaj vidaları kullanılmalıdır. Parçalar metal olmayan ya da yüklenmelerine engel olacak şekilde muhafaza aedilmelidir.Bunun için antistatik koruma sağlayan ambalajlar ya da özel kaplama malzemeleri satın alma esnasında donanım birimleri ile verilmektedir.........ilerye zamanlar daha farklı bilgiler iyi günler.
Powered By Blogger

Bu Blogda Ara

Popüler Yayınlar