<data:blog.title/>

<data:blog.pageName/>-<data:blog.title/>









16 Ekim 2012 Salı

Fifa 13 makası fazla açtı


FIFA 2013,PES 2013,Pro Evulotion Soccer,Electronic Arts,oyun
FIFA serisi yıllarca taklit ettiği PES'i geçtiğini yeni oyununda da bir kez daha gösterdi. Yeni FIFA oyun içi atmosferi ile makası daha çok açtı.

Kısa bir zaman içerisinde 4.5 milyon kopya satarak oyun piyasasını kızıştıran Electronic Arts’ın gözbebeği FIFA 2013 28 Eylül’de raflardaki yerini aldı. Kapak yıldızı Messi ile Konami’ye nazire yapan FIFA, yıllar içinde PES’i taklit ederek sonunda Pro Evulotion Soccer’dan daha iyi bir seri yaratmayı başardı. 

Baştan söylemek gerekiyor ki haziran ayındaki E3 fuarından beri merakla beklenen FIFA 2013 önceki oyundanbirkaç temel faktör dışında çok da fazla bir yenilik içermiyor. Fakat oyun bu haliyle bile PES 2013’ten çok daha fazla iyi durumda. FIFA 2013’te ilk göze çarpan saha içi yenilik oyun hızının ciddi bir biçimde arttırılmış olması. Bu tek cümle ile ifade edilen inovasyon aslında oyunun maç kısmının genel olarak çehresini değiştirmeye yetmiş. Saha içerisinde heyecan bir an olsun eksilmiyor. Oyun hızı arttırıldığından dolayı müdafaa yapan oyuncuçok daha kısa bir süre içerisinde rakibe basıyor. Bunun sonucu olarak da top sürekli olarak saha içinde dolaşıyor ve pas trafiği artıyor.

Seç beğen al
Saha içinde göze çarpan bir diğer değişim de kalecilerin hareketlerinin canlılığı. Karşı karşıya pozisyonlarda ve korner vuruşlarında kaleciler olmadık refleksler göstererek topları çelebiliyorlar. Kalecilerin bu olağanüstü performanslarına rağmen FIFA 2013’te gol atmak da önceki yapıma göre kolaylaşmış. Konulan ‘skill game’ler yani yetenek oyunları ile oyuncular belirlenen hedeflere şut çekme, orta açma gibi ‘challange’ları aşmak zorunda bulunuyorlar. Ayrıca oyunun ana mönüsüne girmeden önce futbolcu ile ‘top yapmak’ da artık yok.

FIFA 2013 bünyesinde bulunan katalog ile de oyun zevkini arttırıcı ve çeşitlendirici bir unsur yaratıyor. Manchester City’nin 1880 yılında giydiği formadan bezden yapılmış futbol toplarına kadar saha içini çeşitlendirecek pek çok materyal buradan satın alınabiliyor. Oyun puanları ile gerçekleştirilen bu alışveriş son derece yaratıcı bir deneyim sunuyor.

Makas çok açıldı
FIFA serisi yıllarca PES’in pas modellerini saha içi pozisyon almayı Free-Kick vuruşlarını bire bir kopyalayarak oyunun içine aldı. Fakat özellikle son 1-2 oyunda FIFA artık başka bir tarz geliştirmeye başladığını gösterdi. Tabii ki bunda PES 2011’in oyun motorunu yenileyip farklı bir tarz işlemesinin de etkisi oldu ama FIFA 2012’de oyuna soktuğu defans sistemi ve bazı saha içi yenilikler ile FIFA ile arasındaki tek farkın lisanslama olmadığını gösterdi. İki oyun arasındaki makas artık ciddi olarak açıldı. Özellikle iki oyununda 2012 versiyonlarında bu durum iyice göze çarptı. Belki de bu sene PES’in saha içi yenilikler olarak FIFA’dan çok daha fazla mesai harcadığı söylenebilir ama bu oyunu biraz makyajlamaktan ileri gidilmiş bir durum değil. Kaldı ki PES’in bu sene oyun içine soktuğu yenilikler klasik kullanıcıların anlayıp uygulayabileceği türden değil. Özetlemek gerekirse geçen sene ortaya konan FIFA PES farkı bu sene de kendini belli ediyor. PES’çiler umutlarını seneye farklı bir oyun motoru ile yeni bir oyun yapılmasına bıraktılar

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Powered By Blogger

Bu Blogda Ara

Popüler Yayınlar