<data:blog.title/>

<data:blog.pageName/>-<data:blog.title/>









6 Aralık 2011 Salı

Denso firmasının Drowsiness projesi sürücü kontrolünde yeni bir devir başlatıyor


 
 
 
Araçlar ve otomotiv teknolojileri ne kadar mükemmel olursa olsun sürücü hatasından kaynaklanan kazaların önüne geçilemiyor ve her gün onlarca kişi kazalarad yaralanıyor veya hayatını kaybediyor.

Otomotiv teknolojilerinde bir kesim tamamen sürücüleri kontrol altında tutma ve hataya düşmekten alıkoyma konusunda çalışmalar yapıyor. Emniyet kemeri ikaz sinyali, şoförün uyuduğunu tespit eden sistemler hep bu çalışmaların ürünü.

 
Güvenli sürüş ve otomotiv teknolojileri konusunda yenilikçi firmalardan birisi olan Denso, sürücü takibi sistemlerini bir üst düzeye çıkaracak yeni projesini bu hafta 42.si düzenlenen Tokyo Motor Fuarı 2011'de ziyaretçilere tanıttı.

Drowsiness kelimesi dilimizde uyuşukluk anlamına geliyor. Sistemde direksiyona entegre edilmiş bir kamera sürücünün yüz hatlarını fotoğraflıyor ve uyuşukluk seviyesini ölçmeye çalışıyor. Kamera uyuşukluk seviyesini yüz kısmında 9 ayrı yerde bulunan alın kası, göz, ağız kasları ve elmacık kaslarının aktivitelerini izleyerek tespit ediyor. Kameradan elde edilen görüntülerde 17 özellik noktası belirleniyor ve uyuşukluk düzeyi 1'den 6'ya kadar sıralanıyor.

Denso firması yaptığı deneylerde bu kaslardaki aktivitelerin uyuşukluk ile doğrudan ilgili olduğunu ortaya koymuş. Sistemin deneme aşamaları devam ediyor. Gece sürüşlerinde de sağlıklı takip yapabilmek için kızılötesi bir kameranın de entegre edilmesi planlanıyor. Ayrıca kuvvetli güneş ışığı gibi parlaklıkların sistemi engellemesinin de önüne geçilmeye çalışılıyor.

Tüm bu pürüzler giderildikten sonra sistemin yaygın kullanıma geçmesi için adımlar atılacak

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Powered By Blogger

Bu Blogda Ara

Popüler Yayınlar